Kaj je piškotek?

Kaj je piškotek?

Piškotek je majhna datoteka, ki običajno vsebuje zaporedje črk in številk in se naloži na uporabnikov računalnik. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala. Piškotek je pomemben za delovanje spletnih strani, da izboljšajo uporabnikovo izkušnjo. S pomočjo piškotkov je mogoče analizirati pomet na spletni strani, prav tako pa omogočajo napredne oglaševalske tehnike.

Z uporabo piškotkov je mogoče slediti določenemu uporabniku preko različnih spletnih strani in ustvariti njegov profil iz katerega so lahko razvidne podrobnosti njegovega življenja. V praksi to pogosto poteka prikrito, brez vednosti uporabnikov elektronskih komunikacij.

Kaj je piškotek?

Nova zakonodaja piškotkov ne prepoveduje, temveč bistveno zaostruje pravila

Uporabniki spletnih strani morajo biti s piškotki seznanjeni tako, da se ob vstopu na spletno stran prikaže okence, kjer se uporabnika vpraša za dovoljenje o spremljanju njihove aktivnosti na spletu.

Rok za implementacijo sprememb –  15. junij 2013

Rok za implementacijo sprememb, je začel veljati z dnem 15. junij 2013, za nadzor nad implementacijo sprememb pa je pristojen Informacijski pooblaščenec.

Je vaša spletna stran že pripravljena skladno z novo zakonodajo?

V kolikor na vaših spletnih straneh še nimate nameščenega obvestila o uporabi spletnih piškotkov,  vam pri WebComodo nudimo rešitev za vašo spletno stran. Na spletno stran dodamo pojavno okno z obvestilom o sprejemu ali zavrnitvi piškotkov. Izvedba je mogoča na sistemih Joomla 1.5 in več in WordPress 3.5 in več.

Skrbno pregledamo piškotke, ki jih uporablja vaša spletna stran in dodamo besedilo skladno z zakonom.

Pokličite nas na 03 49 13 020, 041 41 38 60

Piškotki … več o tem