Registracija domene

Registracija domene je ena izmed prvih nalog, ko se odločate za novo spletno stran. Pravilno izbrano ime domene bo pripomoglo k lažji prepoznavnosti in povečanemu obisku.

Namen končnice domene

  • com domene (commercial) - za komercialne namene,
  • org domene (organization) - za organizacije,
  • net domene (network) - za ponudnike spletnih storitev,
  • eu domene (European Union) - za prebivalce evropske unije,
  • si domene - za slovenska podjetja.
registracija-domene

1. Izbira domene

Pri zakupu domene moramo biti pozorni na to, kakšna je domenska končnica. Pri nas v Sloveniji, je največkrat uporabljena končnica .si, večkrat uporabljene  končnice pri registraciji domen pa so prav tako .com, .net in .org.

2. Ime domene

Pomembna odločitev pri registraciji domene, je ime domene. Najprej je potrebno preveriti, če je domena še prosta. Že registrirana domena, ki je v lasti nekoga drugega, je nedosegljiva. Razpoložljivost domene lahko preverite tako, da vtipkate želeno domeno.

3. Izbira registrarja

Domeno registrirate pri registrarju. Ponudnikov je veliko, cene za registracijo domene se načeloma gibljejo med 5€ in 20€ na leto. Ko plačate domeno postanete lastnik domene le za določeno obdobje, minimalno 12 mesecev.

 

4. Registracija

Ustrezno domeno boste plačali pri registrarju. Pri izbiri domačega registrarja lahko plačate domeno preko položnice, elektronskega bančništva ali Monete. V kolikor boste domeno registrirali pri tujem ponudniku, boste potrebovali kreditno kartico Master Card, Visa, American Express ali Paypal račun.

29/11/2014